Cazinoul reprezinta una dintre cladirile emblematice ale Constantei. În zona în care se afla astazi mai fusese, între 1880-1902, o constructie din lemn. Constructia unui edificiu cu functii asemanatoare marilor cazinouri europene a început în anul 1904.
Initial, stilul arhitectonic stabilit era cel inspirat din traditiile artei românesti, însa, dupa terminarea fundatiilor, planurile au fost schimbate, primaria încredintându-i modificarea lor unui arhitect francez; acesta renunta la principiile stilului românesc, în favoarea unui melanj de motive decorative ce încarca si mai mult greoiul ansamblu. Construit sub influenta cosmopolita a cazinourilor epocii, edificiul constantean este terminat în anul 1910, când este si inaugurat (în 1912 se fac ultimele retusuri). În partea centrala, terasa fatadei, sprijinita pe un portic larg, e dominata de un vitraliu în evantai; de remarcat partea superioara a cladirii, decorata cu elemente arhitecturale de forma navelor antice (asa-numitele rostrale), cu capete de berbec si ghirlande de alge marine.
  Ovidiu s-a nascut la 20 martie 43 î.Hr. în orasul Sulmo (astazi: Sulimona), situat în Italia de mijloc, la aprox. 140 km departare de Roma.
   În toamna anului 8 d.Hr., în timp ce poetul se afla pe insula Elba, în mod neasteptat, fara o hotarîre prealabila a Senatului, Augustus hotaraste exilarea lui Ovidiu la Tomis, pe tarmul îndepartat al Marii Negre. Motivele exilului sunt pâna astazi învaluite de mister.
   Conform cronicei lui Heronim, Ovidiu ar fi murit în anul 17 d.Hr. la Tomis, unde a fost si înmormântat. Din poemul calendaristic Fasti, I, versurile 223-226, rezulta ca în primavara anului 18 d.Hr. poetul era înca în viata. Pentru piatra sa funerara, Ovidiu a compus - în parte patetic, în parte ironic - urmatorul text, în forma unei scrisori trimise sotiei sale (Tristia, III, 73-76):
   Initial statuia a fost amplasata cu fata spre nord, constructia Palatului Primariei impunând, în 1921, mutarea pe actualul loc. În cursul ocupatiei Germano-Bulgare, în anii 1916-1918, statuia a fost data jos de pe soclu de armata bulgara, pentru a fi luata ca prada de razboi, dar interventia unor ofiteri germani a oprit originala "initiativa culturala"; pâna la revenirea autoritatilor românesti, în noiembrie 1918, statuia a fost adapostita în subsolul Primariei. În 1925, o replica fidela a acestei opere a fost dezvelita în orasul natal al poetului - Sulmona.
Muzeul de istorie si arheologie nationala
Lacul Tabacarie
Piata Ovidiu
Farul genovez - in dreapta imaginii
Centrul operational naval
Bricul Mircea
e-mail: smary2008m@yahoo.com
Portul Tomis
Gara maritima Constanta
Peninsula
Bisericuta din lemn - lacul Tabacarie
Acvariul

Edificiul roman cu mozaic
Ziua portilor deschise
Lacul tabacarie